Otkopane prve zalihe uglja u rudniku Mezgraja

Bez autora
Aug 27 2011

Ugovorom o koncesiji Vlada Republike Srpske dala je bijeljinskom preduzeću Terex inženjering na korištenje rudnik Mezgraja, koji se nalazi na granici dva entiteta i općina Ugljevik i Teočak. Radovi su počeli u martu ove godine, a ovih dana otkrivene su i prve zalihe uglja, koje se procjenjuju na oko 1,6 miliona tona, a eksploatacija bi trajala narednih deset godina. Radovi se odvijaju predviđenom dinamikom. Trenutno na raspolaganju imamo ograničene količine uglja, jer nismo još došli do glavnog sloja. S obzirom na to da je započela komercijalna proizvodnja, oni ugalj prodaju kupcima po cijeni od 120 KM po toni. Budući da se radi o veoma kvalitetnom mrkom uglju, pojavili su se i prvi kupci u nešto manjem broju, jer se vijest o prodaji uglja na kopu Mezgraja još nije proširila. No, stanovnici okolnih naselja već više od mjesec prebiru po odlaganoj jalovini i tako sebi sakupljaju određene količine uglja koje prodaju po cijeni od 100 KM po toni.

Otkopane prve zalihe uglja u rudniku MezgrajaUgovorom o koncesiji Vlada Republike Srpske dala je bijeljinskom preduzeću Terex inženjering na korištenje rudnik Mezgraja, koji se nalazi na granici dva entiteta i općina Ugljevik i Teočak.

Glavni sloj

Radovi su počeli u martu ove godine, a ovih dana otkrivene su i prve zalihe uglja, koje se procjenjuju na oko 1,6 miliona tona, a eksploatacija bi trajala narednih deset godina.

- Radovi se odvijaju predviđenom dinamikom. Trenutno na raspolaganju imamo ograničene količine uglja, jer nismo još došli do glavnog sloja. S obzirom na to da je započela komercijalna proizvodnja, mi ugalj prodajemo kupcima po cijeni od 120 KM po toni - kaže tehnički direktor Terex inženjeringa Lazar Stojanović.

Budući da se radi o veoma kvalitetnom mrkom uglju, pojavili su se i prvi kupci u nešto manjem broju, jer se vijest o prodaji uglja na kopu Mezgraja još nije proširila.

Zabranjen pristup

No, stanovnici okolnih naselja već više od mjesec prebiru po odlaganoj jalovini i tako sebi sakupljaju određene količine uglja koje prodaju po cijeni od 100 KM po toni.

Iako je zabranjen pristup na odlagalište zbog mogućnosti da se dogodi nesretan slučaj, ipak ponekad i 50 ljudi čeka kada će kamion istresti jalovinu pomiješanu s ugljem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik